Stress & Burn-out
Wat is stress?
Stress betekent letterlijk spanning. En hoewel we in en tijd leven waarin het woord vooral negatieve associaties lijkt op te roepen, is stress zeker niet ongezond.
Ons stresssysteem heeft namelijk vooral een activerende functie. Om in de ochtend op te staan hebben we het al nodig. Om te douchen, auto te rijden, te lezen, je te concentreren, te sporten… bij alles wat we doen hebben we een zekere mate van stress nodig. Je zou deze spanning dus ook wel ‘activiteit’ kunnen noemen.
Steeds wanneer we in actie komen, activeert stress ons zenuwstelsel en zet daarmee neuro-hormonaal het een en ander in werking. Zo kunnen we onze ’taken’ beginnen en na aanvang ook even volhouden. Stress helpt je dus uit de spreekwoordelijke startblokken te komen en ook om daarna nog even door te kunnen gaan.
Gedurende de dag rusten we na emotionele, mentale of fysieke inspanning meestal even uit. En in de avond gaan we naar bed om te slapen. Zo geven we ons lijf de gelegenheid om ons energiepeil weer op niveau te krijgen. Vooral tijdens onze nachtrust herstellen we mentaal en fysiek en zo kunnen we de volgende ochtend weer fris en fruitig aan een nieuwe dag beginnen.
‘Als de grenzen van menselijkheid zijn bereikt, verleg ze dan niet.'
Loesje
Wanneer ons stresssysteem in balans is en we inspanning en ontspanning goed weten te doseren is er vaak niks aan de hand. Echter wanneer omstandigheden – of wij zelf – gedurende een langere periode veel van ons vragen gaat het vaak mis. Want té vaak, té veel en té lang stress ervaren kan tot chronische stress en uiteindelijk zelfs tot burn-out leiden.
Waar je dan mee te maken hebt is wat we een ‘herstelschuld’ noemen. En wat je nodig hebt is hersteltijd. Herstellen is hét toverwoord. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar dat is wel iets wat we in drukke tijden makkelijk uit het oog verliezen. Hoe vaak neem jij onder werktijd bijvoorbeeld bewust een moment om te voelen hoe het met je energie of spanning in je lijf is? Hoe vaak neem je een rustige koffiepauze? Lunch je op je gemak met collega’s of misschien liever alleen? Sta even op vanachter je beeldscherm om ontspannen in beweging te komen? Haal je buiten een frisse neus?
En hoe geef je na werktijd invulling aan je eigen ontspanning en herstel? Rijd je bellend naar huis of juist in stilte of met een lekker muziekje naar keuze? Kom je in een drukke gezinssituatie thuis of kun je even een moment nemen om de werkdag van je af te laten glijden? En hoe vul je je avond in?
‘Herstel van stress en burn-out. Eerst fysiek, dan mentaal.’
CSR Centrum – stress & burn-out coaching
Best eenvoudig toch? En toch zijn we in drukke of uitdagende tijden geneigd die belangrijke momenten over te slaan. We nemen dan – in verhouding tot de inspanning – te weinig tijd en ruimte om onze batterij op te laden. Ons hoofd neem het over en we zijn geneigd de signalen van ons lijf en onze emoties te negeren. We denken zo slim gebruik te maken van onze tijd en onze fysieke en mentale mogelijkheden maar het tegenovergestelde is vaak waar. Want juist wanneer we veel van onszelf vragen, hebben we onze hersteltijd ook hard nodig. Alleen dan kunnen we gezond en in evenwicht blijven.
Gezond met spanning omgaan betekent dus bewust omgaan met (in)spannen én ontspanning.
Coaching via de CSR-methode
Als CSR Coach ben ik aangesloten bij CSR Centrum (Expertisecentrum voor Stress & Veerkracht) en werk ik in bij stress- en burn-out klachten volgens de CSR-methode. Deze methode ziet burn-out als een fysiologisch probleem waarbij vanuit neuro-hormonale disbalans allerlei mentale en emotionele klachten optreden.
De CSR methode kent een bio-psycho-sociale aanpak en werkt volgens 3 stappen:
1. Roofbouw stoppen (en zorgen dat je lijf weer kan gaan herstellen)
2. Zelfmanagement ontwikkelen (inzicht en tools verkrijgen waarmee je beter voor jezelf kunt zorgen en gezondere keuzes leert maken)
3. Re-integratie (opbouw van werkzaamheden op een manier die bij jou past)
Wil je meer informatie over de CSR-methode, kijk dan eens op www.csrcentrum.nl
En kijk ook eens op de pagina informatief voor korte filmpjes met uitleg over verlies, rouw, hoe burn-out ontstaat en hoe je ervan herstelt. Mogelijk vind je ook antwoorden op je vragen en krijg je meer inzicht in wat er zich bij jou afspeelt.
Systemische oorzaken van stress en burn-out
En wist je dat bij het ontstaan van burn-out ook systemische invloeden een rol spelen? Patronen die we al vroeg in ons leven, binnen ons gezin van herkomst geleerd hebben, hebben hun invloed op ons functioneren in het heden.
- Is er bijvoorbeeld sprake van nog niet genomen of gestolde rouw?
- Ervaar je geen bezieling in je werk of leven en schuilt jouw passie nog in de schaduw?
- Neem je vaak verantwoordelijkheden op je schouders die niet van jou zijn? Zorg je bijvoorbeeld eerder of beter voor een ander dan voor jezelf? En ervaar je dat er sprake is van rol- of plekverwarring?
Herken je jezelf hierin?
- Heb je veel van jezelf gevraagd de laatste tijd?
- En worstel je met vermoeidheid die niet meer weggaat of heel snel terugkomt?
- Ben je erg moe en voel je van binnen tegelijk veel gejaagdheid?
- Heb je moeite met overzicht houden, plannen, concentreren en nadenken?
- Vergeet je makkelijk wat je voorheen eenvoudig kon onthouden?
- Merk je dat je emotioneel snel uit je evenwicht bent? Vaker somber bent?
- Of ben je vaker angstig of snel overprikkeld?
- Ervaar je lichamelijke problemen zoals hoge spierspanning, onrust, slecht (of juist veel) slapen, hoofdpijn, hoge ademhaling, hartkloppingen, buikpijn,…
En zou je graag…
- Vanuit spanning weer ontspanning kunnen ervaren?
- Vanuit overleven willen kunnen komen tot (door)léven?
- Nieuwe mogelijkheden ontdekken om gezondere keuzes voor jezelf te kunnen maken?
- De lat iets lager leren leggen?
- Je grenzen beter aanvoelen én aan kunnen geven?
- Meer energie en levenszin willen ervaren?
- Beter in balans kunnen blijven?
- Over meer veerkracht beschikken?
Of ervaar je iets anders en heb je een andere vraag? Dan ben je uiteraard ook welkom en zal ik tijdens een kennismaking samen met jou kijken of en hoe ik van toegevoegde waarde voor je kan zijn bij hetgeen wat jij zoekt.