Loslaten

Het is maar één woordje.
Het klinkt zo simpel.
En wordt – goedbedoeld – ook best vaak geopperd als een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing voor mensen die worstelen met ingewikkelde en pijnlijke situaties.

Je zou hierdoor bijna de indruk kunnen krijgen dat ‘loslaten’ eenvoudig is.
 
Maar voor veel mensen is niets minder waar.
Dat ervaar ik zelf nog regelmatig wanneer ik iets tegenkom wat ik lastig vind of wanneer ik ergens in geraakt word.
En ik zie het ook bij mijn cliënten wanneer zij bij mij komen met #burnout klachten of een ander soort #verlieservaring.
 
Om verder te kunnen na een ingrijpende gebeurtenis of intensieve periode, heb je vooral eerst te voelen wat die gebeurtenis of periode met jou gedaan heeft. Dat noemen we #rouwen.
 
Gevoelens hebben immers een hele belangrijke missie en dat is dat ze gevoeld willen worden. En ze blijven net zo lang aan je deur kloppen totdat ze hun missie volbracht hebben. Zo bieden ze je de kans om te leren hoe je je eigen emotionele wonden kunt verzorgen en gezond kunt blijven. Dat noemen we #veerkracht.
 
En dat voelen kan super eng zijn. Zeker als je niet geleerd hebt hoe je dat doet. Of als nooit geleerd hebt dat je überhaupt mág voelen.
 
Durven voelen vraagt om vertrouwen in onszelf en liefdevolle steun van de mensen om ons heen.  
 
Zo ging ik laatst met een client naar buiten, de natuur in.
Ik nodigde haar uit om contact te maken met haar lijf en specifiek met haar boosheid. Als coach bleef ik – verbonden met mezelf – fysiek en met mijn aandacht dicht bij haar. Zodat ze met mij als ‘secure base’ aan haar zijde kon oefenen met het toelaten van haar boosheid. En zo vertrouwen kon opdoen.
 
Eén voor één, op haar eigen tempo, pakte ze symbolisch haar boze emoties (stenen) vast. Ik vroeg haar zich steeds weer bewust te zijn van wat ze hierbij in haar lijf voelde en waar. En om dat wat ze van tegenkwam via haar arm en hand in de steen te laten vloeien. Om daarna diezelfde steen met alle
energie die bij die emotie hoorde in de sloot te gooien. Bij voorkeur mét
geluid!
 
‘Ahhhhhhggggg ik ben zó boos’ klonk het en ‘Omdat ik het zó oneerlijk vind’, ‘Omdat het over al mijn grenzen heen ging’ en soms ook even ‘@#$#%$#’
 
Letterlijk eruit gooien wat er van binnen stond te trappelen om aandacht.

En daarna … daarna ontstond net als in het water, ook bij mijn client, rust.
En ruimte om iets ander te kunnen voelen dan de boosheid.
Een innerlijke stilte, ontspanning, een nieuwe helderheid.
 
‘Om los te laten heb je eerst opnieuw vast te pakken’.
 
En dat is vaak alles behalve eenvoudig.
 
Herkenbaar?
 
Zou je ook graag comfortabeler willen zijn met je eigen binnenwereld?
Worstel je met burn-out klachten of heb je te maken met verlies en rouw?
 
Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of app me voor een vrijblijvende kennismaking. Voel je welkom om een bak koffie of thee te komen doen en samen te kijken naar wat jij zoekt en hoe ik hierin voor je van betekenis kan zijn.

Chat openen
Scan de code
Wil je meer weten over coaching bij stress & burn-out of begeleiding bij verlies & verdriet?