Integrale Traumacoaching? En waarmee kun je mensen nu dan precies helpen?

Soms stormt het….

Wanneer we in ons leven overweldigd worden door een heftige gebeurtenis of een onaangename situatie waarin we ons voor langere tijd bevinden – en vechten of vluchten is geen optie (meer)- dan is je enige ander mogelijkheid vaak om te bevriezen.
 
Dat is geen bewuste keuze maar een automatische reactie vanuit je zenuwstelsel op wat je meemaakt. Omdat je geen invloed hebt op de situatie, is dat wat ons instinct voor ons kiest. Je schakelt als het ware af. Je kunt op zo’n moment bijvoorbeeld niet meer helder nadenken en ook fysiek worden er bepaalde processen in werking gezet of juist op een lager pitje gezet (zoals je spijsvertering). Dit alles gebeurt om ervoor te zorgen dat jij de situatie doorstaat.

Toelaten wat er op dat moment op je afkomt, zou te veel zijn om in één keer te behappen. En daarom wordt er iets in werking gesteld waarbij je datgene dat niet te verteren is even parkeert. Naar deze reactie, die ‘afsplitsing’ wordt genoemd, is inmiddels veel onderzoek gedaan en wat ik hier omschrijf is uiteraard een aanzienlijk versimpelde weergave.
 
De essentie is dat mensen, na het meemaken van een gebeurtenis met grote impact en de afsplitsing, vaak overlevingsgedrag ontwikkelen. Het gaat hierbij overigens vooral over hoe jij de situatie persoonlijke hebt ervaren en niet zozeer om de gebeurtenis zelf. Vanuit je overlevingsreactie ga je iets doen wat niet per se bij je past maar wat op dat moment nodig is jezelf staande te houden.

In eerste instantie lijkt dit vaak best goed te werken maar na verloop van tijd kan het je juist in de weg gaan zitten. Omdat het overlevingsgedrag een ‘work around’ is geweest en dat zorgvuldig toegedekte stukje van je oorspronkelijke zelf en de pijn en het verdriet van wat je hebt meegemaakt om aandacht vragen. Dat wat je geparkeerd had wil gezien, gehoord, gevoeld worden zodat jij weer vanuit je authentieke zelf kunt gaan leven in plaats van te overleven. Overleven kost uiteindelijke namelijk veel energie. En langdurig overleven kan bovendien allerlei mentale, emotionele en fysieke klachten opleveren.
 
Herkenbaar? Vanuit mijn opleiding en persoonlijke ervaring, help ik je graag bij het terugvinden van je oorspronkelijke zelf. Zodat jij weer regie krijgt over jouw gevoelswereld, je energie, de manier waarop jij jouw leven wilt leiden en dat kunt doen vanuit veerkracht, verbondenheid en vrijheid.
 
Heb jij ook een storm of stormachtige periode meegemaakt in je leven? Heb je interesse in coaching of wil je eerst meer weten? Bel of mail me gerust voor een vrijblijvende kennismaking en ik kijk graag samen met waar jij behoefte aan hebt en of ik daarin iets voor je kan betekenen.

Chat openen
Scan de code
Wil je meer weten over coaching bij stress & burn-out of begeleiding bij verlies & verdriet?