De magische beweging en burn-out

De magische beweging en burn-out…
 
Als jonge kinderen zijn we enorm loyaal aan het gezin waarin we geboren worden. We zijn voor onze eerste levensbehoeften immers volledig overgeleverd aan de zorg van onze ouders en verzorgers.
 
We hebben veiligheid, voeding, troost, waardering en liefde nodig om mentaal, fysiek en emotioneel gezond op te groeien. En zo lang deze afhankelijkheid er is, gaan we er als kinderen ver in om te krijgen wat we nodig hebben.
 
Maar wat als dat er binnen dat systeem, binnen jouw gezin van herkomst, ‘regels’ of ‘wetten’ ontstaan zijn die niet per se passen bij jou? Wat als er in reactie op eerdere, pijnlijke of verdrietige, gebeurtenissen overlevingsgedrag voor het hele systeem is ontstaan? Bijvoorbeeld door mensen, onderwerpen of emoties uit te sluiten. Door namen niet meer te noemen, gebeurtenissen te negeren of bepaalde onderwerpen uit de weg te gaan…?
 
Was er in jouw familiegeschiedenis bijvoorbeeld sprake van ziekte, dood, misbruik, oorlog, ontrouw, geheimen, grenzeloosheid of… dan heb je je hoogstwaarschijnlijk ook aan deze ‘regels’ aangepast. Misschien herken je je eigen beweging wel als je dit leest? Wat deed jij – of liet je juist achterwege – zodat je erbij mocht horen en liefde bleef ontvangen? En… wat heeft je dat gekost?
 
Wanneer kinderen zich op deze manier ten dienste van het familiesysteem opstellen, verlaten ze hun eigen plek binnen dat systeem. En tegelijk nemen ze een grote last op de jonge schouders. We noemen dit de magische beweging het kind. Vanuit liefde voor – en loyaliteit aan ons gezin van herkomst, gaan we onbewust over onze eigen grenzen heen en aan onze eigen behoeften voorbij.

Zelf maakte ik mijn gevoelswereld bijvoorbeeld onderschikt aan mijn denken. Want mijn gevoel was vaak lastig voor mijn systeem. Er zat geen kwaad in, het was hoe het systeem zichzelf gevormd en beschermd had. Dus paste ik me aan. Dat ik daarmee ook afscheid nam van een van mijn essentiële eigenschappen en dus in zekere zin ook van mezelf, realiseerde ik me toen nog niet.  

De magische beweging is een grote opgave voor een kind. Het neemt een zware last op de kleine, jonge schouders die eigenlijk bij de volwassenen thuishoort. 
 
En als je een te zware last draagt die ook niet van jou is, waarbij de ander vaak niet in de gaten heeft hoe hard jij werkt, dan is de kans groot dat je uiteindelijk door de knieën gaat en burn-out raakt.
 
Het loslaten van deze beweging, is niet altijd eenvoudig én gelukkig ook niet onmogelijk. Het ‘uit huis gaan’ en je eigenheid terugnemen kan schuren en voelen alsof je vanaf de hoge duikplank het diepe inspringt. Én zodra je jouw helende beweging ontdekt zal je ook gaan ervaren hoe bevrijdend dat voor je is en dat je na de onvermijdelijke plons zowaar kunt zwemmen. 
 
Herken je jezelf? Voel je dat je vastloopt in jouw magische beweging? Ben je moe, burn-out en wil je graag meer autonomie een vrijheid ervaren in jouw dagelijks leven?

Chat openen
Scan de code
Wil je meer weten over coaching bij stress & burn-out of begeleiding bij verlies & verdriet?