Opleiding ‘Coachen aan de hand van de levenscirkel’

Nieuwe ontwikkeling! 🤩

Zowel Chantal als ik hebben de afgelopen jaren diverse coachopleidingen en trainingen gevolgd. Nu is het tijd om de opgedane kennis, ervaring en wijsheid aan anderen door te geven…

Vol trots en met enthousiasme stellen wij aan jullie voor ‘Paradijsvogel Opleidingen’! Wij staan voor vrijheid, eigen(zinnig)heid, kleur bekennen en je vleugels uitslaan.
 
Ben jij op zoek naar een verdiepende coachopleiding in omgeving van ‘s-Hertogenbosch?

Wil jij vanuit een systemisch perspectief leren waarnemen en het effect van lichaamswerk ervaren? Wil jij leren werken met de boven- en onderstroom? Wil je ontdekken hoe de thema’s welkom, hechting, intimiteit, loslaten, rouwen en betekenis geven een rol spelen in je (werkend) leven?

Dan is deze nieuwe opleiding iets voor jou!

Heb je vragen of wil je je inschrijven, mail naar info@paradijsvogelopleidingen.nl

Je bent welkom!

opleiding coaching persoonlijkeontwikkeling professioneleontwikkeling levenscirkel systemischwerk lichaamswerk paradijsvogelopleidingen

 

‘Op de rand van het licht’ over rouw en ritueel

Er is maar een lichtje nodig…

Vorige week begon ik aan de opleiding Op de rand van het licht bij Phoenix Opleidingen

Een opleiding over rouw en ritueel… over hoe je polariteiten opnieuw met elkaar kunt verbinden wanneer je met een verlies te maken krijgt, je wereld op zijn grondvesten heeft staan schudden, je hart gebroken is, er een diep en vaak pijnlijk gat in je leven is geslagen.

Dat kan over een overleden dierbare gaan, over verlies van gezondheid, een verbroken contact, echtscheiding, verlies van werk, of…

Zelf ken ik die zoektocht naar ‘hoe nu verder?’ ook goed. En hoewel ik gelukkig niet meer zo snel verdwaal, ben ik daar in alle eerlijkheid ook nog steeds zoekende in…

Want hoe beweeg ik tussen licht en donker, hoe verbind ik verdriet met vreugde, dood met leven, Eros met Thanatos…en hoe kunnen metaforen, symboliek, verhalen en rituelen ons hierbij helpen?

Vanochtend was ik even op de begraafplaats om Michiel zijn schoongepoetste windlicht terug te zetten en zag ik deze vriendelijke ‘smile’ boven de donkere zerken… ik kon niet anders dan even gniffelen 😉🙏🏻


Soms is jezelf de vraag stellen en op pad durven gaan al genoeg ✨


rouw ritueel verliesenrouw verdriet hashtagvreugde eros thanatos dood leven suicide

Coregulatie

De Polyvagaal theorie, deel 3, over coregulatie..

Super waardevol weer wat Deb Dana ons allemaal voorschotelt!

Heel simpel gezegd…

Vanuit ons autonome zenuwstelsel kennen we als mensen 3 staten van zijn. Een ventrale staat waarin we ons veilig voelen en kunnen verbinden met anderen. Een sympathische staat van zijn wanneer we door gevaar (of het idee van gevaar) geactiveerd raken om te vechten of vluchten. En een dorsale staat van ineenstorting, geimmobiliseerd raken wanneer we niet in staat zijn om te vechten of vluchten.

In dit licht gaat coregulatie over hoe we elkaar, gezien vanuit deze staten die ons autonome zenuwstelsel kent, kunnen helpen om van een autonome staat van onveiligheid in een autonome staat van veiligheid te komen.

Oftewel hoe kun je vanuit je eigen ‘verbonden zijn’ met een fysieke, emotionele en mentale ervaring van veiligheid iemand anders die zich mogelijk onveilig (gespannen, alert, ongemakkelijk) voelt, begeleiden naar een lichamelijk meer ontspannen, vertrouwde, veilige beleving. Dat vraagt om kennis, inzicht, ervaring en veel zorgvuldigheid.

Allereerst natuurlijk over hoe je zelf in die belichaming van veiligheid en verbondenheid kunt komen.

Want veiligheid of je veilig voelen, is niet voor iedereen vanzelfsprekend of eenvoudig. Ook al is het ‘gevaar van ooit’ geweken, onze lijven, onze zenuwstelsels, kunnen nog steeds in survival mode staan.

Het goede nieuws is dat om je eigen ventrale energie of gevoel van welbehagen, geluk, plezier, dankbaarheid, veiligheid… te voeden, kleine fijne momenten vaak al van grote waarde kunnen zijn.

Zo kwam ik net aardig geactiveerd uit de online training (want heel veel vreemde gezichten, luisteren, kijken, lezen en gezien worden tegelijk) en kwam ik daarna bij het boodschappen doen mijn lieve, leuke, kleine neefje tegen. Voelde me meteen een stuk rustiger en verbonden 🥰🙏🏻


polyvagaal debdana autonomezenuwstelsel stress spanning ontspanning veiligheid onveiligheid 

 

 

Polyvagaal Theorie met Deb Dana!

Ik keek er naar uit!

En gisteren was het zover 😄

De eerste module van de workshop ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van niemand minder dan Deb Dana zelf.

Nog beter dan mooie en waardevolle boeken lezen is voor mij toch het leren van de meesters zelf 🙏🏻

De polyvagaaltheorie gaat over ons autonome zenuwstelsel, dat o.a. door de ervaringen die wij opdoen in ons leven een eigen manier ontwikkelt van hoe het met stress, spanning, emoties en omgaat. Oftewel hoe wij als individuen leren (of niet leren) ons te verhouden tot onveilgheid en veiligheid.

En welke strategieen (bijvoorbeeld vechten, vluchten of ineenstorten) we als onze ‘go to’ oplossing ontwikkelen wanneer we ons onzeker, onder druk, geëmotioneerd voelen of op een andere manier – vaak onbewust – ‘gevaar’ menen op te merken.

En heel belangrijk ook… hoe kunnen we vanuit onze overlevingsmmechanisme de weg weer terug naar veiligheid vinden? Dat werkt voor iedereen anders. En in kaart brengen hoe dat voor jou werkt is super waardevol omdat je daarmee leert jezelf (stress, spanning, emoties) beter te reguleren.

En dat kan je dan weer helpen om beter in balans te blijven, je energie zorgvuldiger te verdelen en gezond te blijven of gezonder te worden.

Zeer waardevol dus ook voor als je met chronische stress klachten of burn-out worstelt.

Meer weten over coaching bij stress en burn-out? Kijk op www.yumencoaching.nl of app of bel me voor een vrijblijvende kop ☕️koffie of 🫖.


polyvagaaltheorie stress spanning autonoomzenuwstelsel burnout gezondheid welzijn balans 

Na de zomervakantie…

Met dit prachtige Rosmalense zonnetje stond ik vanochtend op, na een overwegend heerlijke en ontspannen zomervakantie 🥰
 
Vanaf vandaag ga ik dus weer lekker aan de slag.
 
En naast dat ik dat fijn vind, heb ik na een periode van helemaal uitgecheckt zijn ook altijd even de tijd nodig om weer in de ‘normale’ wereld te landen.

Vroeger ging ik dan op wilskracht gemakkelijk aan mijn eigen behoeften voorbij. Dan moest ik meteen ‘aan’ en van alles en nog wat van mezelf 🥴

Gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat ik daarin iets anders kan doen en zorg ik stukken beter voor mezelf. Zo kies ik er vandaag bewust voor om op mijn gemak op te starten met wat ‘achter de schermen’ activiteiten. En vanaf morgen ga ik weer lekker aan de slag met cliënten én ook verder met het plannen smeden voor de eerder aangekondigde coach opleiding.
 
Ben jij, of ken jij, iemand die worstelt met aanhoudende vermoeidheid, spanning, onrust in je lijf, somberheid, concentratieproblemen of onverklaarbare fysieke klachten?
 
Heb je gemerkt dat de zomervakantie je wel iets aan ontspanning heeft gebracht maar niet helemaal zoals je dat voor ogen had?
En merk je dat je na je vakantie toch wel weer snel de klachten ervaart waar je daarvoor ook mee worstelde?

Wil je (preventief) meer weten over hoe stress in je lijf en brein werkt?
Wil je onderzoeken hoe jij jouw leef-werk balans (jazeker, ‘leven’ mag hierin voorop staan) aangenaam en gezond kunt krijgen en houden?
Ben je uitgevallen en op zoek naar een manier om duurzaam terug te kunnen keren in je werk?
 
Bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie of thee. Dan kijk ik graag samen met je naar wat jij zoekt en nodig hebt en hoe ik je hierin vooruit kan helpen.
 
🌍 www.yumencoaching.nl

coaching stress burnout ontspanning spanning lifeworkbalance gezondleven gezondwerken

 

Life is not about waiting for the storm to pass…

“Life is not about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain.”

Oftewel in het leven heb je hashtagveerkracht nodig…

Anders loop je bij iedere storm of windvlaag schade op … dat is vaak pijnlijk en het is bovendien hard werken om jezelf staande te houden, wetende dat er niets zo veranderlijk is als het weer. En met het weer bedoel ik hier uiteraard leven 😉

Dat ken ik goed… er is zelfs een tijd geweest dat ik zo weinig veerkracht had (zo vast zat ik) dat ik bij een zuchtje wind bijna direct omknakte. En, met het oog op de volgende storm, liever bleef liggen zodat ik dat niet nog een keer hoefde mee te maken 🥴 Gelukkig is dat tegewoordig heel anders 🙏🏻

Als je hashtaggetraumatiseerd bent, met impactvolle gebeurtenissen te maken krijgt, je hashtagonveiliggehecht bent, dan is veerkrachtig zijn niet vanzelfsprekend. Dan kan het zijn dat je jezelf voortdurend overeind probeert te houden, dat dit je nieuwe ‘normaal’ wordt. En dat is ontzettend verdrietig en vermoeiend.

Het goede nieuws is dat je je veerkracht kunt voeden en kunt laten groeien. Dat kun je zelf, en ‘nee’ dat gaat niet perse vanzelf.

Het vraagt wel iets van je… om hashtaglichaamsbewustzijn bijvoorbeeld, voorzichtig afdalen in je lijf en daar te leren hashtagvoelen wat je voelt, dat wat jou in je leven in je hart geraakt heeft beetje bij beetje tot je te nemen, je verdriet of emotionele pijn te verkennen, je hashtagschaduwkanten toe te laten, je monsters aan te kijken.

‘Waarom??’ hoor ik je denken..

Om daarna te kunnen ervaren dat als je daar bent geweest, je jezelf vrijer, lichter, steviger geworteld, met meer zelfvertouwen en … veerkrachtiger zult voelen. ‘De weg naar het licht gaat door het donker.’

En die weg hoef je niet alleen te gaan!

Als coach loop ik graag met je mee en begeleid ik je liefdevol en zorgvuldig bovendien. Op jouw tempo, met jouw verlangen voorop. Samen op pad naar een veerkrachtiger leven. En uiteindelijk misschien zelfs symbolisch, een klein dansje in de storm of … een glimlach in een dikke regenbui 😉

Bel of app me voor een vrijblijvende kennismaking. 👉🏻 www.yumencoaching.nl

 

 

Verander niks!

‘Er is niks mis met je, er is een gemis in je.’

Wat een heerlijk boekje! Een aanrader, ook voor tijdens de zomervakantie.

Geschreven vanuit het Voice Dialogue perspectief, want Karin Brugman

Op heel toegankelijke wijze neemt ze je mee in hoe je jezelf niet hoeft te veranderen. En legt ze je uit dat we in plaats daarvan vaker iets van onszelf terug te halen hebben.

Bijvoorbeeld…

Dat wat je als kind thuis, in vriendschappen, op school, bij clubjes, door media of andere invloeden, onbewust leert in of binnen te houden. Denk aan je emoties tonen, boos worden, huilen, een eigen mening mogen hebben, je lijf mogen laten zien, praten over seks, grenzen mogen hebben etc…

Of de delen van jezelf die je door (impactvolle) ervaringen die je hebt opgedaan een beetje (of zelfs helemaal) hebt geleerd weg te stoppen. Zoals bijvoorbeeld kwetsbaar zijn, je lijf bewonen of naar je intuitie luisteren, uit de bocht mogen vliegen, eigenwijs of ongenuanceerd zijn, je eigen koers varen, iets niet weten of…

Destijds was dat waarschijnlijk de beste oplossing om je welkom, gezien en veilig te weten. Maar nu is het super zonde dat je geen toegang meer hebt tot deze delen want ‘toen’ is voorbij en die verstoten delen van jou hebben prachtige kwaliteiten die je veel kunnen brengen.

Kortom.. jezelf terughalen dus, een mooi uitgangspunt voor vele vormen van persoonlijke ontwikkeling en heling.

En een prachtig citaat dus over haar clienten ‘Er is niets mis met hen. Er is gemis in hen’.

Daar was ik even stil van… zo raak en tegelijk ontroerend vind ik deze woorden.

Zo benader ik mijn clienten ook graag. Als unieke mensen waar niks mis mee is maar die onderweg iets wezenlijks van zichzelf uit het oog zijn verloren, een verlies hebben geleden of ‘een deuk’ in hun hart hebben opgelopen.

Met liefde help ik ze om dat wat in zichzelf verloren is gegaan opnieuw aan te boren, terug te roepen en zo hun emotionele wonden te leren verzorgen.

Herkenbaar? Ben jij vaak hard aan het werk, voel je je regelmatig gestresst, gespannen of oververmoeid? Grijp je mis op kwaliteiten waarvan je onterecht gelooft dat je ze niet hebt? En verlang je naar rust, energie, bewegingsvrijheid en weer aan het roer van je eigen leven kunnen staan? Ik help je graag jouw ‘verloren’ delen terug te halen.

Kijk op 🌍 www.yumencoaching.nl of bel of mail voor een vrijblijvende kop koffie of thee.


voicedialogue coaching stress burnout verlies rouw jezelfterughalen systemisch

 

 

Nieuwe samenwerking!

Na jarenlang reisgenoten te zijn geweest in diverse opleidingen, zijn Chantal en ik nu samen onze eigen plannen aan het smeden.

Wat we in de wereld willen zetten krijgt steeds meer vorm.

Voor nu alvast een tipje van de sluier… in de vorm van een training gaan we gedurende 6 maanden op reis langs de ‘hotspots’ die wij in onze eigen opleidingen hebben bezocht. En die voor ons als mens en professional super waardevol zijn geweest!

Gevoed met al het moois dat wij van onze leermeesters hebben meegekregen, is het voor ons nu tijd om door te gaan geven.

Voor wie, waar en wat… daarover binnenkort meer.

training ontwikkeling coaching persoonlijkegroei persoonlijkleiderschapprofessioneleontwikkeling systemischwerk

 

 

Pauze

Dit was misschien wel de belangrijkste sheet van de hele dag! 🙌🏻

Gisteren was ik als CSR Partner aanwezig bij een mooie, leerzame én inspirerende trainingsdag van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht.

Als stress & burn-out coach zet ik de CSR-methode in bij clienten die door overbelasting uit balans zijn geraakt.

Ze worstelen vaak met fikse vermoeidheidsklachten, hebben grote moeite om tot rust of ontpanning te komen, ervaren allerlei (onverklaarbare) fysieke klachten, zijn emotioneel uit balans en concentreren, plannen en overzicht houden kosten erg veel moeite.

Voor veel van mijn clienten geldt dat ze – om welke reden dan ook – ergens onderweg de balans tussen inspanning en ontspanning uit het oog zijn verloren.

Bijvoorbeeld doordat ze een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt hebben, prive of zakelijk een drukke tijd achter de rug hebben waarin ze veel van zichzelf gevraagd hebben, de corona pandemie als zeer stressvol hebben ervaren, makkelijk veel verantwoordelijkheden op zich nemen, een grote betrokkenheid en loyaliteit kennen en het tegelijk lastig kunnen vinden om grenzen aan te geven.

En als je lijf, je fysiologie en je brein van zich laten horen is het (waarschijnlijk al even) tijd voor een pas op de plaats.. een pauze. Tijd om te leren hoe het anders kan. Dat je lichaam na inspanning tijd en rust nodig heeft om te kunnen herstellen. Ook overdag!

Wil jij daar meer over weten? Worstel je zelf met chronische stress of probeer je na een verlieservaring je weg terug te vinden naar ‘het normale leven’?

Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of app me voor een vrijblijvende kop (cafeinevrije 😉) koffie of thee.

stress chronischestress chronischstresssyndroom css csr burnout verlies rouw

Vaderdag

De geur van nivea handcreme.. toen nog uit blik.

En ik zie net trouwens dat ze het nog steeds zo verkopen.

Die geur… brengt me instant terug bij mij vader. Die zeer consequent was – en mss nog wel is – in het knippen van zijn nagels én, in mijn herinnering althans, iedere dag zijn nagelriemen insmeerde met nivea handcreme … juist… uit blik.

Grappig dat ik mezelf dan eergisteren ‘ineens’ hetzelfde zie doen. Mooi toch hoe dat onderbewuste kan werken 😉

Dus vandaag… ondanks de letterlijke en figuurlijke afstand… waar we momenteel allebei voor kiezen… alles wat er wel of niet was, nog is, niet meer is of wellicht nog gaat komen… smeer ik heel bewust en met een boel dochterliefde, dankbaarheid en ook met verdriet, mijn eigen handen in.

En daarmee heb ik symbolisch ook een beetje die van hem vast.

Smeren, eren….

❤️

vaderdag vaders dochters

 

Wat is er mooier dan een dankbare cliënt?

Wat is er mooier dan een dankbare client?

Voor mij is dat vandaag een client die aan het einde van zijn coachtraject in verbinding met zichzelf, ontspannen, gelukkig én met het volste vertrouwen in zijn eigen kunnen weer ‘uitvliegt’.

Zo’n zeven maanden geleden kwam hij binnen met flinke stress en angstklachten. Een langdurige lastige situatie had hem op het punt gebracht dat hij moe gestreden was. En dat hij zonder toegang tot zijn strijdlust nu met lege handen stond, zorgde voor flinke paniek.

Begrenzen, überhaupt grenzen mogen hebben, deze bij zichzelf kunnen voelen én bij andere aangeven, was hem tot aan dat moment nog onbekend.

En zo gingen we op pad.. via bewustwording en psycho educatie over wat stress met je hormoonhuishouding en je lijf doet. En hoe je hierin goed voor jezelf kunt zorgen en jezelf fysiek weer kunt leren ontspannen…

… naar een tafelopstelling waaruit bleek dat grenzen hebben niet alleen gezond maar essentieel is om een gebalanceerd gelukkig leven te kunnen leiden…

..via hoe ontzettend gezond ‘schuld nemen’ kan zijn. Dat dit systemisch gezien iets anders is dan schuldig zijn. En dat ‘onschuldig’ proberen te blijven, loyaal blijven aan dat wat we ooit geleerd hebben, je ook steeds verder bij jezelf kan weg halen… en ongelukkig en ziek kan maken…

.. in een mooie, kleine systemische interventie werd zichtbaar en voelbaar hoe zijn ‘oude’ oplossing in conflictsituaties, altijd was geweest om op de plek van de ander iets proberen te veranderen. En dat hij naast heel hard aan het werk gaan, zichzelf daarbij helaas ook steeds verliet…

Kwartjes rinkelden… het lijf werd rustig, zijn brein klaarde op en zijn voeten vonden zijn eigen plek en …ook zijn grenzen weer.

Vanuit daar kon jij ogenschijnlijk moeiteloos weer in zijn eigen levenstroom stappen. Gevoed, in zijn lijf, energiek, in balans en blij.

‘Tussen die grenzen vond ik mooi mijn vrijheid terug’ Loesje

Ervaar jij stress, worstel je met burn-out klachten of heb je te maken met een verlieservaring? Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of app voor een vrijblijvende kop thee of (cafeïnevrije 😉) koffie.

stress chronischestress coaching  autonomie grenzen plekverwarring systemischwerk

De CSR-methode bij chronische stress

Mensen die worstelen met (de gevolgen van) chronische stress en -burn-out klachten, hebben hulp nodig gericht op… je raadt het hopelijk al… stress en burn-out.

Zelf begeleid ik de mannen en vrouw in mijn praktijk vanuit de twee belangrijke invalshoeken die in mijn ogen essentieel zijn bij het herstellen van chronische stress klachten.

Enerzijds werk ik met de CSR methode die eerst gaat over het stoppen van roofbouw. En ook werk ik graag vanuit de systemische insteek waarbij ik met cliënten op een diepere laag op zoek gaan naar verstrikkingen in het system van herkomst van de client.

De CSR methode komt van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht. Zij doet onderzoek naar wat er fysiologisch gebeurt wanneer wij mensen langdurig onder spanning staan. En ook naar hoe we weer terug in onze veerkracht kunnen vinden.

Stap één van deze doelgerichte aanpak is het stoppen van de roofbouw. En dat is voor mensen met een flinke dosis wilskracht vaak al een flinke klus waarbij zorgvuldige begeleiding noodzakelijk is. Bijvoorbeeld in de vorm van psycho-educatie. Zo leer ik cliënten over wat er hormonaal in hun lijf en brein gebeurt wanneer we langdurig onder spanning staan. Dit levert vaak al meteen waardevolle inzichten op én handvatten om in de praktijk me aan de slag te gaan zodat er ruimte voor fysiologisch herstel kan komen.

Pas wanneer cliënten merken dat hun vermoeidheid en/of hyperactiviteit minder wordt, er weer in enige vorm sprake is van ‘energiebalans’ en het brein wat ‘opklaart’, ontstaat er ruimte om op een diepere laag te gaan kijken naar wat iemand in de uitputting heeft gebracht.

Naast de CSR methode biedt ook systemisch werk (mijn inspiratiebron hierbij is o.a. Jane Coerts) een hele bijzondere én waardevolle kijk op hoe burn-out ontstaat en hoe je er duurzaam van herstelt. Bijvoorbeeld door de zingeving in ons werk terug te vinden, door verdriet wat we zorgvuldig in onszelf hebben opgeborgen en wat nu aan de spreekwoordelijke deur klopt alsnog te voelen, of door te leren dat we grenzen mogen hebben en ontdekken voor onszelf te zorgen in plaats van onszelf – met de beste bedoelingen – stelselmatig over te belasten.

Kortom… mensen die worstelen met chronische stress en uitgeput zijn geraakt, hebben specialistische hulp nodig. En dat krijgen ze helaas nog lang niet altijd. En dat is enorm zonde.. omdat deze mensen vaak veel langer onderweg zijn én vaak harder worstelen dan eigenlijk nodig is wanneer zij goed opgevangen zouden worden.

Dus ben jij of ken jij iemand die te maken heeft met chronische stress? Iemand die (allerlei) fysieke klachten ervaart, oververmoeid is, een overbelast brein heeft of juist geen rust meer kan vinden? En zoek je op jou afgestemde begeleiding? Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of mail me voor een vrijblijvende kennismaking.

Je bent welkom!

#chronischestress #chronischstresssyndroom #roofbouw #herstel #csrmethode #systemischwerk #nognietgenomenrouw #passieindeschaduw #plekverwarring

Darmklachten als gevolg van chronische stress, trauma of een ‘ontregeld’ zenuwstelsel…

Darmklachten als gevolg van chronische stress, trauma of een ‘ontregeld’ zenuwstelsel…

Er is veel onderzoek naar gedaan en er wordt nog steeds veel geschreven over de Polyvagaal Theorie van Dr. Stephen Porges. Een theorie over ons zenuwstelsel en hoe we als mensen op prikkels, spanning of onveiligheid reageren in de vorm van een fight, flight, freeze of fawn (weerloosheid) reactie.

Zeer vereenvoudigd en beknopt uitgelegd gaat de Polyvagaal Theorie o.a. over hoe deze reacties van ons zenuwstelsel ons van nature redden in geval van gevaar. Over hoe ons lichaam, onze organen, in zo’n reactie beïnvloed (geactiveerd of gedeactiveerd) worden zodat we kunnen doen wat nodig is om te overleven op zo’n moment. En over hoe ons lijf uiteindelijk – na deze stress – ook weer in ontspanning kan terugkomen als we ons weer veilig weten.

Maar als je in een onvoorspelbare of onveilige omgeving bent opgegroeid, dan ben je het wellicht verleerd om in die ontspanning terug te kunnen komen. Dan sta je, dan staat je zenuwstelsel, altijd ‘aan’. Ook het meemaken van een overweldigende gebeurtenis (trauma) kan hieraan bijdragen.

En zo’n overactief zenuwstelsel, je zou het ook wel een aanhoudende stressreactie kunnen noemen, kan uiteindelijk tot allerlei lichamelijke klachten leiden. Zoals bijvoorbeeld darmklachten ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd.

Het bewust met je lijf en in het bijzonder je parasympathische zenuwstelsel aan de slag gaan, kan bijdragen aan het terugvinden van de ontspanning in je lichaam. Over werken met de Nervus Vagus, om tot herstel van je ontregelde systeem te komen, is ook veel te vinden.

Zelf ken ik ook een onrustig lijf inclusief een darmontsteking. Om tot rust te komen besteed ik bewust aandacht aan het in verbinding komen en blijven met mijn lijf. Door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen, in de natuur te wandelen en geregeld een (yin) yoga houding op te zoeken. Een van mijn favorieten is de ‘Viparita Karani’, wat letterlijk ‘omgekeerd in actie’ betekent. Deze houding zou o.a. goed zijn voor je bloedsomloop, het herstel van je spieren na inspanning (stress) en om tot een diepere ademhaling te komen. Voor mij persoonlijk is het inmiddels een gewaardeerd rustmoment op de dag.

Ook mensen met chronische stress klachten (burn-out) hebben te maken met een zenuwstelsel dat van slag is. En ervaren ook regelmatig (tijdelijk) darmklachten. Vaak gaan die naarmate het herstel vordert ook weer weg gelukkig.

Worstel jij met chronische stress? Is lijfelijke ontspanning vinden voor jou een lastige? En wil je leren over hoe jouw lijf werkt en hoe je meer in overeenstemming met je fysieke mogelijkheden én behoeften kunt leven?

Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie of thee. Dan kijk ik graag samen met je naar wat jij nodig hebt om terug in balans te komen.

stress chronischestress polyvagaaltheorie nervusvagus zenuwstelsel ontspanning  burnout yinyoga

Hoe sjoemel jij?

Hoe sjoemel jij?

Chronische stressklachten of een burn-out laten ons vaak op verschillende manieren merken dat het tijd is om beter voor onszelf te gaan zorgen.

Met fysieke klachten bijvoorbeeld zoals hoofdpijn, verhoogde spierspanning, spijsverteringsklachten, verminderd zicht, oorsuizen….

Emotioneel doordat we eerder of vaker huilen, somberder zijn, een korter lontje – of soms zelfs geen lontje meer hebben…

Of mentaal door bijvoorbeeld verminderde concentratie, een geheugen dat het wat vaker af laat weten of moeite om overzicht te houden….

Deze klachten ontstaan vaak geleidelijk aan waardoor het even kan duren voordat we ons er bewust van worden. Of we negeren ze zorgvuldig totdat het echt niet meer gaat.

Een andere indicator, voor sommige mensen makkelijk om waar te nemen, is wat we doen. Want zo ‘slim’ als we zijn (zo inventief zijn onze saboteurs wel), passen we voordat we de andere signalen oppikken vaak al allerlei trucjes toe waarmee we ons evenwicht proberen te bewaren en – koste wat het kost – alle ballen in de lucht te houden.

👉🏻 Makkelijk (afhaal)eten als compensatie van een drukke of intensieve dag. Meestal betekent makkelijk helaas ook minder voedzaam en gezond…

👉🏻 Of technische snufjes die het ons makkelijk maken… waardoor we vaak ook minder bewegen en ons ook minder goed over onszelf voelen…

Of….

Wat doe jij om je overbelasting op enig moment te compenseren? Hoe sjoemel jij? En hoe duurzaam is dat smokkelen? Of zou je eigenlijk op een ander level stil mogen staan bij hoe jij verstrikt bent geraakt in een web van goedbedoelde – en ooit zo nodige – wilskracht en grenzeloosheid?

💡Bijvoorbeeld door vaker een korte pauze in te lassen?

💡 De input en indrukken van een overleg eerst even laten bezinken voordat je meteen met het volgende begint?

💡 Even wandelen in de buitenlucht én het daglicht in plaats van binnen te blijven ZITTEN?

💡 Minder ‘verdoven’ door eindeloos tv te kijken, overmatig alcohol te drinken, intensief te sporten, te gamen of (online) te shoppen?

Ervaar jij beginnende burnout klachten? Of nog niet maar worstel je wel met chronische stress?

Kijk op 🌍 www.yumencoaching.nl voor meer informatie of kom langs voor een vrijblijvende kennismaking. Dan kijk ik graag met je naar welke onderliggende systemische thema’s er bij jou spelen en hoe ik je op weg kan helpen naar meer balans, energie en zingeving in je leven.

#stress #chronischestress #burnout #coaching #systemischwerk #verlies #rouw #plekverwarring #passieindeschaduw

Loslaten

Het is maar één woordje.
Het klinkt zo simpel.
En wordt – goedbedoeld – ook best vaak geopperd als een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing voor mensen die worstelen met ingewikkelde en pijnlijke situaties.

Je zou hierdoor bijna de indruk kunnen krijgen dat ‘loslaten’ eenvoudig is.
 
Maar voor veel mensen is niets minder waar.
Dat ervaar ik zelf nog regelmatig wanneer ik iets tegenkom wat ik lastig vind of wanneer ik ergens in geraakt word.
En ik zie het ook bij mijn cliënten wanneer zij bij mij komen met #burnout klachten of een ander soort #verlieservaring.
 
Om verder te kunnen na een ingrijpende gebeurtenis of intensieve periode, heb je vooral eerst te voelen wat die gebeurtenis of periode met jou gedaan heeft. Dat noemen we #rouwen.
 
Gevoelens hebben immers een hele belangrijke missie en dat is dat ze gevoeld willen worden. En ze blijven net zo lang aan je deur kloppen totdat ze hun missie volbracht hebben. Zo bieden ze je de kans om te leren hoe je je eigen emotionele wonden kunt verzorgen en gezond kunt blijven. Dat noemen we #veerkracht.
 
En dat voelen kan super eng zijn. Zeker als je niet geleerd hebt hoe je dat doet. Of als nooit geleerd hebt dat je überhaupt mág voelen.
 
Durven voelen vraagt om vertrouwen in onszelf en liefdevolle steun van de mensen om ons heen.  
 
Zo ging ik laatst met een client naar buiten, de natuur in.
Ik nodigde haar uit om contact te maken met haar lijf en specifiek met haar boosheid. Als coach bleef ik – verbonden met mezelf – fysiek en met mijn aandacht dicht bij haar. Zodat ze met mij als ‘secure base’ aan haar zijde kon oefenen met het toelaten van haar boosheid. En zo vertrouwen kon opdoen.
 
Eén voor één, op haar eigen tempo, pakte ze symbolisch haar boze emoties (stenen) vast. Ik vroeg haar zich steeds weer bewust te zijn van wat ze hierbij in haar lijf voelde en waar. En om dat wat ze van tegenkwam via haar arm en hand in de steen te laten vloeien. Om daarna diezelfde steen met alle
energie die bij die emotie hoorde in de sloot te gooien. Bij voorkeur mét
geluid!
 
‘Ahhhhhhggggg ik ben zó boos’ klonk het en ‘Omdat ik het zó oneerlijk vind’, ‘Omdat het over al mijn grenzen heen ging’ en soms ook even ‘@#$#%$#’
 
Letterlijk eruit gooien wat er van binnen stond te trappelen om aandacht.

En daarna … daarna ontstond net als in het water, ook bij mijn client, rust.
En ruimte om iets ander te kunnen voelen dan de boosheid.
Een innerlijke stilte, ontspanning, een nieuwe helderheid.
 
‘Om los te laten heb je eerst opnieuw vast te pakken’.
 
En dat is vaak alles behalve eenvoudig.
 
Herkenbaar?
 
Zou je ook graag comfortabeler willen zijn met je eigen binnenwereld?
Worstel je met burn-out klachten of heb je te maken met verlies en rouw?
 
Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of app me voor een vrijblijvende kennismaking. Voel je welkom om een bak koffie of thee te komen doen en samen te kijken naar wat jij zoekt en hoe ik hierin voor je van betekenis kan zijn.

‘No one is you and thát is your power’

‘Toen ik de coaching net begon dacht ik dat jij me zou vertellen wat ik moest doen. Maar dat deed je juist niet, je liet me ontdekken hoe ik het op mijn manier anders kon gaan doen’.
 
Heerlijke woorden om terug te horen! 😄 Omdat ze precies weergeven waar ik als coach zo in geloof: in het vergroten van de autonomie van mensen die zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen.

Ik word dan ook heel erg blij wanneer ‘mijn’ coachees gaandeweg de sessies steeds meer hun eigen plek vinden, hun eigen weg kiezen, eigen keuzes maken en nieuwe manieren ontdekken om in het licht van stress en verdriet anders met zichzelf om te gaan. Manieren die beter bij hen passen omdat zij ze zélf ontdekt hebben 🤸‍♀️
 
Als afscheid had ik deze kaart al voor haar klaar liggen. En zo ‘vloog ze na een paar maanden ook weer uit’ … haar eigen nieuwe mogelijkheden tegemoet 🙏🏻


Heb jij ook last van chronische stress? Of ervaar je fysieke, mentale of emotionele burn-out klachten? Kijk dan eens op www.yumencoaching.nl voor meer informatie of bel me voor een vrijblijvende kennismaking.

#stress #burnout #spanning #emoties #verlies #rouw #rouwenverlies #autonomie #coaching #systemisch #csrmethode #nognietgenomenrouw #passieindeschaduw #plekverwarring

‘Het rouwende brein’

Gisteren was ik samen met Sofia Oomen bij het congres ‘Het rouwende brein’.
 
Een leerzame en ook inspirerende middag!

Met een lezing van Riet Fiddelaers-Jaspers over hoe je rouwen kunt zien als een leerproces en haar missie die ik graag ondersteun: het normaliseren van rouw. Want we krijgen er op enig moment in ons leven, allemaal mee te maken… in welke vorm dan ook.

Een interview met Mary-Frances O’Connor, auteur van het boek ‘Het rouwende brein’. Zij deed jarenlang onderzoek naar de effecten van (liefde en) rouw op ons brein. Haar boek ga ik lezen!

Een prachtige en ontroerende bijdrage van Jacomijn Bardeloos. Als docent in het basisonderwijs ging zij in haar klas creatief aan de slag met rouw en gisteren deelde zij de tekeningen, verhalen en gedichten van ‘haar kinderen’ met ons ❤️

En als afsluiter kwam Douwe Draaisma aan het woord over rouw en wat het met ons geheugen kan doen. Hoe zit dat bijvoorbeeld met het blijven zien en horen van mensen die overleden zijn? En hoe vinden mensen hier steun in tijdens een intense periode van rouw?

Waardevol in allerlei opzichten!  


Heb jij ook met rouw te maken? En ben je zoekende hoe je met jouw verlies ‘op zak’ de weg weer kunt terugvinden naar een betekenisvol leven?

Kijk op www.yumencoaching.nl of neem vrijblijvend contact met me op voor een kennismaking. Graag kijk ik samen met je naar wat jij zoekt en hoe ik je hierin op weg kan helpen.

#hetrouwendebrein #verlies #rouw #verliesenrouw #verdriet #burnout #chronischestress #nognietgenomenrouw

Systemisch Werken

Jaaa! 🤸

Gisteren was het zover, de afsluiting van de ronduit prachtige opleiding Systemisch Werken bij Phoenix Opleidingen.

Het afgelopen half jaar heb ik me ondergedompeld in de wereld van systemisch werken. Ging ik terug in de tijd op zoek naar hoe ik gevormd ben vanuit ‘het nest’ waar ik uitkom en de ervaringen die ik tijdens mijn opgroeien opdeed. Ontdekte ik hoe ik mijn geschiedenis altijd weer met me meeneem in de ontmoeting met de ander. En leerde ik bovendien over hoe ik dit als coach kan inzetten en daarmee dienend kan laten zijn in de begeleiding van clienten.

Voor mij persoonlijk waren het een paar onstuimige, rakende, voedende en érg waardevolle maanden. Die op een fundamentele laag gingen over mijn nog niet genomen rouw en hoe lastig ik het kan vinden om in verbinding met anderen ook in verbinding met mezelf te blijven.
Om nu ook weer op een nieuwe manier te kunnen landen op mij eigen geboortegrond én op mijn eigen herontdekte plek ‘thuis te komen’.


Met dank aan mijn klasgenoten, in het bijzonder aan Hilde AartsWard GrootensChantal van AarleAnnemarie van de Wal en Jan Willem Westerbos én aan Mirjam DirkxJos Meekers en Erik van Gulik voor de bezielende begeleiding 🙏🏻#systemischwerken #coaching #phoenix #coaching #stress #burnout #rouw #verlies #plekverwarring

Mijn lichaam geeft het aan…

Mijn ademhaling hoog,
spanning in mijn nek,
hoofpijn,
zenuwachtig gefriemel met mijn handen,
mijn blik wat vernauwd,
mijn kaken op elkaar,
mijn darmen laten van zich horen,
en ik val stil, ik word letterlijk minder beweeglijk.
 
Wanneer ik iets tegenkom in mezelf wat me raakt, ga ik gemakkelijk op slot.
Uit verbinding met mezelf en ook met de mensen om mij heen.
Dat ken en kan ik heel goed. Heb ik heel lang zo gedaan.
En kan ik zo nu en dan dus nog steeds tegenkomen bij mezelf.
 
Soms heb ik het zelf niet meteen in de gaten.
Dan kan ik heel lang om de hete brei heen draaien.
Is het me niet meteen duidelijk wat ik nodig heb. Blijf ik druk zoekende.
En tegelijk lukt uitreiken me niet.
 
Maar mijn lijf heeft het dan al lang door…
en laat het me weten,
en nog een keer,
en nog een keer.
 
Totdat ik daadwerkelijk gehoor geef aan die signalen…
 
Soms zijn mijn emoties dan al over de spreekwoordelije rand van de emmer geklotst.
Soms ben ik voor die tijd al wakker geworden.
 
En als ik dan mijn binnenwereld in beweging laat komen.
En voel wat er te voelen valt.
Als ik mijn tranen kan laten ontdooien wat er in mij gestold is.
Dan vind ik daarna mijn vrijheid weer terug.
Van binnen en ook naar buiten toe.
 
Steeds weer een hele klus.
 
En gelukkig leer ik steeds beter luisteren. En vertrouwen op mijn lijf dat het me laat weten wanneer er aandacht nodig is voor iets van mij, in mij.
 
En ja dat kan heel spannend zijn.
En vraagt geregeld om wat moed.
En levert altijd iets waardevols op!
 
Mooi toch, hoe dat lijf (voor ons) werkt?
 
 
Hoe goed herken jij de signalen van je lijf? En hoe draag jij zorg voor jezelf?
 
Wil je meer weten over coaching bij stress & burn-out? Of heb je te maken met verlies en rouw?
 
Kijk op www.yumencoaching.nl of bel me voor een vrijblijvende kennismaking. Ik kijk graag samen met je naar wat jij nodig hebt om weer in beweging te komen.
 

#thebodykeepsthescore #coaching #emoties  #stress #burnout #verlies #rouw

‘Geliefde gestruikelde’

Een gedicht waar waarschijnlijk iedereen die ‘even niet meer kan’ zich wel in herkent.

Het harde werken
De wilskracht
Altijd maar weer door

Dan kan het een pijnlijke klus zijn om je hoofd te buigen voor je eigen menselijkheid.
Om toe te geven aan jezelf dat het ondanks alle pogingen niet meer gaat, je even niks mee te geven hebt. Je lijf aan de noodrem heeft getrokken.
De mildheid voor jezelf te vinden dat je na al het harde werk nu mag uitrusten.

Om daarna, als je eraan toe bent, vanuit die mildheid ook weer je weg naar herstel te kunnen vinden. Naar nieuwe manieren om met jezelf, stress en emoties om te gaan die je leiden naar een evenwichtiger, energieker en gevoed leven.

Worstel jij met (chronische) stress & burnout klachten?

En ben je op zoek naar een coach die een tijdje met je meeloopt en je helpt nieuwe mogelijkheden te ontdekken?

Kijk op www.yumencoaching.nl of bel of app me voor een kennismaking. Graag kijk ik samen met je naar wat jij zoekt en hoe ik hierin van betekenis voor je kan zijn.


Gedicht: Niels Zwakhals


#stress #chronischestress #burnout #wilskracht #roofbouw #plekverwarring #passieindeschaduw #nietgenomenrouw #rouw #verlies #csr CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht

Mijn eiland als secure base

Fietsend op de rand van mijn favoriete plek kom ik tot rust op een manier waarvan ik lang niet geweten heb dat die bestond.

Tussen de waddendijk en de waddenzee, zie ik alleen het gras, het fietspad, het klotsende water, een paar schapen… wat vogels… een enkele voorbijganger… en de zon.

Fysiek en mentaal ontspannen is voor mij niet zo vanzelfsprekend. Door aanleg, impactvolle levenservaringen en het langdurig falen van mijn lijf, heb ik heel lang in angst en onzekerheid geleefd en werd ik regelmatig overspoeld door onmacht. Hierdoor kent mijn zenuwstelsel standje ‘aan’ en ‘onrust’ heel goed.

En hoewel ik de afgelopen jaren heel bewust andere keuzes ben gaan maken en mijn leven comfortabeler (lees: passender bij mij) heb ingericht, vind ik het ook ontzettend fijn om af en toe heel bewust de rust op te zoeken.
Dus ga ik graag een paar keer per jaar alleen op pad. Doe ik ‘mijn’ eilandje aan. En dompel ik mezelf onder in ‘zo min mogelijk input’ en zo veel mogelijk rust en ruimte.

Want op die plek en binnen die omstandigheden kan het even helemaal stil worden in mij. En komt ook mijn lijf tot een dieper niveau van rust.

En hoe vaker ik dit doe… hoe meer ik daarvan ook weer met me mee naar huis leer te nemen.

Zo waardevol deze secure base! 🌊🌾🏝️☀️❤️


Ben jij ook op zoek naar de balans tussen inspanning en ontspanning? Ervaar je chronische stress of burn-out klachten? En wil je het tij graag keren?

Kijk op 🌍 www.yumencoaching.nl of bel of app me voor een vrijblijvende kop koffie of thee. Dan kijk ik graag samen met je naar wat jij zoekt en hoe ik hierin van betekenis voor je kan zijn.


#stress #burnout #ontspanning #herstel #anxiety #rust #windowoftolerance #polyvagaaltheorie #trauma #thebodykeepsthescore #zenuwstelsel #gezondheid #terschelling #securebase #csrcoaching

Hoe leuk!

Hoe leuk! 😄

Vanaf deze week ben ik, of is in ieder geval mijn profiel als coach 😉, te vinden op de website van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht.

Opgeleid en aangesloten bij CSR werk ik als erkend CSR coach tijdens coaching bij stress & burn-out volgens de CSR methode (lees hier meer over deze methode https://lnkd.in/e5-4fD2S).

Het uitgangspunt hiervan is dat burn-out in eerste instantie een fysiek probleem is met als gevolg zowel fysieke, mentale als emotionele klachten. Om hiervan te kunnen herstellen is een aanpak nodig die begint met het lijf tot rust brengen zodat je daarna ook op andere vlakken duurzaam herstel kunt realiseren.

De CSR methode kent 3 fasen:

1. Roofbouw stoppen en fysiek herstellen
2. Reserves aanvullen en zelfmanagement (hoe nu anders?)
3. Reintegratie en conditieopbouw.

Heb jij te maken met chronische stress of burn-out klachten? Of wil je preventief leren over hoe je de balans kunt houden tussen inspanning en ontspanning? Wil je inzicht krijgen in wat stress met je brein en lijf doet?

Kijk op mijn profiel voor meer informatie of bel of mail me voor een vrijblijvende kennismaking.

#stress #burnout #stressenburnout #veerkracht #herstel #bewustwording #stressenburnoutcoaching

Wat een smulfeest!

Wat een smulfeest! 😄🙌🏻

Afgelopen woensdag belde ik aan bij Phoenix Opleidingen. Dat vond ik op zichzelf al fijn 😉

Als voorbereiding op de opleiding Systemisch Werken, kwam ik nu voor de workshop ‘Leiderschap in Ontmoeting’.

Een workshop over lidmaatschap en leiderschap, over overdrachtsverschijnselen. Over welke automatische  beweging je in iedere ontmoeting weer maakt en over hoe je jezelf opnieuw kunt ontmoeten in je gemis. Om vervolgens van daaruit ook liefdevol in te kunnen sluiten wat je nog tot je te nemen hebt en ook vorm te geven aan wat je nog rond te maken hebt. Van de magische beweging naar de dienende beweging.

Het was spannend voor me én wat heb ik tegelijk genoten! 😊

Drie dagen lang heb ik mijn hart opgehaald, ben ik enorm gevoed en geïnspireerd. Ik heb gulzig opgeslurpt wat ik vanuit het meesterschap van Morten Hjort zag ontstaan. Ben getuige geweest van ontzettend mooie en ontroerende opstellingen en heb mezelf ook uitgenodigd om daar te gaan waar het oh zo spannend was. Ik keek in de vriendelijke blauwe ogen van een ‘wit grijze man’ en vond precies dáár wat ik zo nodig had om verder te komen; mijn angst, mijn gemis, mijn verdriet, mijn verlangen, mijn ‘magische’ oplossing en de helende beweging die ik keer op keer te maken heb.

Dankbaar aan mezelf dat ik steeds weer uit mijn comfort zone stap om mijn eigen wonden te helen en nieuwe wonderen te creëren. Dankbaar aan mijn reisgenoten voor de bedding en diepe dank aan Morten en Gemma Steekelenburg, van voor de zorgvuldige en liefdevolle begeleiding 🙏🏻❤️

#systemischwerken #phoenix #persoonlijkeleiderschap #lidmaatschap #leiderschap #leiderschapinontmoeting

De langste dag..

21 juni ☀️

De langste dag..

Zelf word ik altijd blij als het in het voorjaar weer langer licht begint te worden.

En mijn moeder zegt steevast ieder jaar ‘Sas, het is bijna de langste dag’.

Maar als je niet lekker in je vel zit, ben je misschien juist wel blij als het vroeg donker wordt en je ‘legitiem’ je bed in kunt kruipen.

Of misschien ervaar je het wel andersom en maakt de vroege donkerte je extra moe of somber en voelen de avonden zwaar.

Of ervaar je problemen met slapen en kijk je überhaupt op tegen de nacht? En zou je in dat opzicht willen dat de dag nooit eindigt.

Of misschien kijk je op tegen de ochtend, waarin wederom het besef komt dat je helemaal niet zo’n zin hebt in die nieuwe dag?

Wanneer je met (chronische) stress of burn-out te maken hebt kan het dagelijks leven eerder een last dan een lust voor je zijn.

En ook wanneer je met een verlies te maken hebt, kan het een worsteling zijn om je weg terug te vinden naar het ‘normale’ leven.

Ervaar jij dit ook? Heb je zelf of hebben omstandigheden de afgelopen tijd veel van je gevraagd? Ben je op zoek naar fysieke of emotionele verlichting? En zou je graag meer ontspanning willen ervaren?

Bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie of thee en ik kijk graag samen met je naar wat jij zoekt en hoe ik je hierin kan helpen.

#stress #burnout #chronischestress #verlies #rouw #gezondheid #welzijn #herstel #bewustwording

Systemisch werken met verlies en rouw

Vandaag ben ik in training bij de zeer bekwame en zorgvuldige Jeanne Van Mierlo en haar warme sidekick Daniëlla Keijsers 🪁

Op het programma staat ‘systemisch werken met verlies en rouw’. Met behulp van systemisch werken kun je op een dieper niveau naar jouw familiesysteem kijken en ontdekken hoe de dynamieken van dit systeem mogelijk van invloed zijn op jouw functioneren en jouw manier van rouwen in het hier en nu.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onbewust iets met je meedraagt uit je familiesysteem, dat je belemmert in het vorm- en uiting geven aan jouw verdriet. En dat het daardoor ook lastig is om je weg te vinden naar een nieuwe vorm van weer vrijuit leven – met je verlies erbij.

Heb jij ook te maken met een verlieservaring en zoek je jouw eigen antwoorden op de vraag ‘Hoe nu verder?’ ? Ben je nieuwsgierig naar wat systemisch werken voor jou zou kunnen betekenen? Of voel je dat je graag eens onder het oppervlak zou kijken? Bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie en ik kijk graag met je hoe ik van betekenis voor je kan zijn.

En heb je (bijvoorbeeld als coach of begeleider) interesse in een soortgelijke training? Kijk dan vooral ook eens op https://lnkd.in/dAH_Kvyc

#verlies #rouw #verliesenrouw #systemischwerken #doorvoelen #doorleven #missen #verdriet

‘Wanneer je lichaam nee zegt’ van Gabor Maté

Dit doe ik met boeken die ik rete interessant vind.

Daar werd ik me bij het lezen van ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ maar weer eens bewust van 😄

Maar daar gaat deze post (gelukkig) niet over…
 
Ik schreef het al eerder, voor mij persoonlijk is dit een ontroerend boek. Met ruime ervaring op het gebied van depressie, een chronische darmziekte op zak en een innige relatie met standje ‘alert zijn op gevaar’ (lees overactief zenuwstelsel) heb ik enerzijds heel veel herkenning gevonden in wat Gabor Maté schrijft. En anderszijds hierdoor ook weer nieuwe mogelijkheden in beeld gekregen om milder voor mezelf te zijn en ruimte te geven aan wat er nog in mij huist.
 
Als je meer wilt weten over de mind-bodyconnectie, oftewel over hoe je psychische of emotionele gesteldheid effect heeft op je gezondheid, dan is dit boek een aanrader.  
 
‘Wanneer je lichaam nee zegt’ over ‘Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid’.
 
Ervaar jij verdriet en/of stress en ben je op zoek naar een coach die kan helpen uiting te geven aan wat je ervaart om zo meer ontspannen te kunnen leven? 

#bodymindconnectie #nervusvagus #stress #verborgenstress #chronischestress #emoties #psychischwelzijn #trauma #verlies #rouw #doorleven #gezondheid #autoimmuunziekte #burnout

De magische beweging en burn-out

De magische beweging en burn-out…
 
Als jonge kinderen zijn we enorm loyaal aan het gezin waarin we geboren worden. We zijn voor onze eerste levensbehoeften immers volledig overgeleverd aan de zorg van onze ouders en verzorgers.
 
We hebben veiligheid, voeding, troost, waardering en liefde nodig om mentaal, fysiek en emotioneel gezond op te groeien. En zo lang deze afhankelijkheid er is, gaan we er als kinderen ver in om te krijgen wat we nodig hebben.
 
Maar wat als dat er binnen dat systeem, binnen jouw gezin van herkomst, ‘regels’ of ‘wetten’ ontstaan zijn die niet per se passen bij jou? Wat als er in reactie op eerdere, pijnlijke of verdrietige, gebeurtenissen overlevingsgedrag voor het hele systeem is ontstaan? Bijvoorbeeld door mensen, onderwerpen of emoties uit te sluiten. Door namen niet meer te noemen, gebeurtenissen te negeren of bepaalde onderwerpen uit de weg te gaan…?
 
Was er in jouw familiegeschiedenis bijvoorbeeld sprake van ziekte, dood, misbruik, oorlog, ontrouw, geheimen, grenzeloosheid of… dan heb je je hoogstwaarschijnlijk ook aan deze ‘regels’ aangepast. Misschien herken je je eigen beweging wel als je dit leest? Wat deed jij – of liet je juist achterwege – zodat je erbij mocht horen en liefde bleef ontvangen? En… wat heeft je dat gekost?
 
Wanneer kinderen zich op deze manier ten dienste van het familiesysteem opstellen, verlaten ze hun eigen plek binnen dat systeem. En tegelijk nemen ze een grote last op de jonge schouders. We noemen dit de magische beweging het kind. Vanuit liefde voor – en loyaliteit aan ons gezin van herkomst, gaan we onbewust over onze eigen grenzen heen en aan onze eigen behoeften voorbij.

Zelf maakte ik mijn gevoelswereld bijvoorbeeld onderschikt aan mijn denken. Want mijn gevoel was vaak lastig voor mijn systeem. Er zat geen kwaad in, het was hoe het systeem zichzelf gevormd en beschermd had. Dus paste ik me aan. Dat ik daarmee ook afscheid nam van een van mijn essentiële eigenschappen en dus in zekere zin ook van mezelf, realiseerde ik me toen nog niet.  

De magische beweging is een grote opgave voor een kind. Het neemt een zware last op de kleine, jonge schouders die eigenlijk bij de volwassenen thuishoort. 
 
En als je een te zware last draagt die ook niet van jou is, waarbij de ander vaak niet in de gaten heeft hoe hard jij werkt, dan is de kans groot dat je uiteindelijk door de knieën gaat en burn-out raakt.
 
Het loslaten van deze beweging, is niet altijd eenvoudig én gelukkig ook niet onmogelijk. Het ‘uit huis gaan’ en je eigenheid terugnemen kan schuren en voelen alsof je vanaf de hoge duikplank het diepe inspringt. Én zodra je jouw helende beweging ontdekt zal je ook gaan ervaren hoe bevrijdend dat voor je is en dat je na de onvermijdelijke plons zowaar kunt zwemmen. 
 
Herken je jezelf? Voel je dat je vastloopt in jouw magische beweging? Ben je moe, burn-out en wil je graag meer autonomie een vrijheid ervaren in jouw dagelijks leven?

Wanneer je lichaam nee zegt

Dit boek roert me… het ontroert me en geeft tegelijk ook hoop. En ik ben pas net begonnen met lezen ☺️

In ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ neemt Gabor Maté je mee in zijn jarenlange onderzoek én eigen praktijkervaring als het gaat om wat stress met onze gezondheid kan doen.

En dat gaat veel verder dan burn-out. Sterk vereenvoudigd uitgelegd… stress, chronische stress of traumatische ervaringen kunnen onze fysiologie dusdanig onder druk zetten dat ze ons immuunsysteem ontregelen. En zo uiteindelijk zelfs tot langdurige en ook ernstige ziekten leiden.

Het vermogen om goed naar onszelf en naar wat ons beweegt te luisteren, lijken we steeds meer uit het oog te verliezen. En juist daar ligt zo’n ontzettend belangrijke sleutel als het gaat om de stress die we ervaren en de invloed op onze gezondheid. Voelen wat je voelt – of dat nou angst, blijdschap, boosheid of verdriet is – speelt een essentiele rol bij het onszelf veilig houden. Bij onze vecht of vlucht respons. En wanneer we niet veilig zijn, of ons emotioneel niet veilig wanen, ontstaat er stress. En wanneer we dit langdurig ervaren, er geen ontkomen aan is óf lijkt, ontstaat chronische stress.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor wat stress kan aanrichten en hoe we fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gezonder met onszelf om kunnen gaan. En ook ontstaat er in deze tijd steeds meer aandacht voor de balans tussen hoofd, hart en lijf. En dat is hard nodig. Want we hebben ze niet voor niks gekregen. Ze vormen één geheel en werken – als wij dat toelaten – graag samen ten behoeve van ons welzijn.

Zelf ben ik bekend met trauma, chronische stress en (emotionele) onveiligheid. En ik worstel al jaren met een chronische darmontsteking. Veel van wat er in dit boek omschreven wordt, is zó ontzettend herkenbaar. En dat geeft me ook de hoop dat er ooit misschien een andere oplossing dan het gebruik van medicatie op mijn pad (en dat van anderen die aan het zoeken zijn ) komt 🙏🏻

Wil jij ook meer in balans met (alle delen van) jezelf leven?
Bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie.

Wie zijn vijand kent, heeft al half gewonnen

Maar wat als je zelf die vijand bent?

Als worstelt met het welkom heten van je eigen binnenwereld.
In jezelf.
En bij anderen.

Wat als woede, frustratie, angst of verdriet de ruimte niet mogen krijgen die ze zo nodig hebben.
Als je in de ontmoeting met jezelf of met anderen steeds weer je eigen onvermogen tegenkomt.
Dat je er moe van wordt, uitgeput van raakt en doodongelukkig.

Dit heb ik zelf helaas ook ervaren…

Ergens op mijn levenspad was ik mijn grootste vijand geworden. Ik was keihard voor mezelf, veel hoofd en vanuit overlevingsgedrag had ik mijn gevoelswereld diep weggestopt.
Getraumatiseerd en al vroeg geleerd dat voelen onderschikt is aan denken. Worstelend met depressie, angststoornis, dwang.
En een groot emotioneel onvermogen en onderontwikkelde veerkracht om toe te laten wat er zich in die verschillende uitingsvormen eigenlijk aan mij openbaarde.

Het was te veel, te heftig, te pijnlijk..

Zo onverteerbaar dat ik uiteindelijk ook fysiek heel ziek ben geworden.
 
Ik was bang om het toe te laten. Had een grote angst voor het opnieuw overspoeld te raken. Ik geloofde niet dat ik het kon dragen ofwel dat ik afgewezen zou worden als ik wel liet zien wat ik van binnen beleefde. 
Bang dat als ik het naar buiten liet komen, ik mijn grenzen niet op tijd zou voelen en niet aan zou kunnen geven. Bang om mezelf hierdoor keer op keer te keer te verliezen.

Dat kende ik namelijk maar al te goed.

Dus ging ik op slot, mijn luiken dicht en uit verbinding.  
 
En nu…

Nu kan ik gelukkig inmiddels ook ervaren dat het zo anders kan zijn.
Met hard werk en vooral hart werk heb ik iets anders voor mezelf kunnen creëren. Met hulp van hele mooie mensen en waardevolle opleidingen.
Mijn vertrouwen in mijzelf en mijn draag- en veerkracht is teruggekomen, mijn hart heeft zich geopend en ik durf het leven weer in te ademen.
En nee, dat gaat niet altijd vanzelf. Maar is gelukkig wel mogelijk en soms nog steeds rete spannend.
 
En dat gun ik anderen ook, dat gun ik jou ook.

Want hoe fijn zou het zijn om op goeie voet met jezelf te komen?
Om voorbij je eigen valkuilen te komen? In plaats van erin te stappen? Om jezelf in alle mogelijkheden en onmogelijkheden toe te kunnen laten en te mogen zijn wie je bent.

Hoe waardevol zou het zijn om je eigen patronen te kunnen herkennen en andere keuzes te kunnen maken die je wél dienen. 
Om je maskers af te durven zetten en vanuit kwetsbaarheid de wereld te betreden. Om moedige keuzes te maken die bij jou passen en je daar brengen waar je wilt zijn? 

Herken je dit?
En wil je meer weten over wat coaching hierin voor je kan betekenen? Gun je jezelf de kans op een liefdevolle relatie met jezelf en een fijn leven?
 
Bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie. Dan kijk ik graag samen met je naar wat jij zoekt en hoe ik je hierin kan helpen.

Rouwen is hard werken… En hart werk

Zo onstuimig als het momenteel buiten is, zo onrustig kan het ook in ons eigen leven zijn. En in onze binnenwereld.
 
Wanneer het stormt, bijvoorbeeld wanneer we te maken krijgen met een verlies, kan het voelen alsof onze liefde verloren gaat in de leegte die er is ontstaan.
Ons verdriet kan dan schuren, wringen en allesbehalve uitnodigend voelen om welkom te heten. En toch is juist dat wat het wil… verdriet wil ten diepste gevoeld worden.
 
Te midden van alle onrust, kunnen we een gevoel van onmacht ervaren. Omdat we in wezen geen invloed meer hebben en geen andere keuze, dan ons verlies aan te gaan. We hebben onze rouw te nemen.
 
Wanneer onze tranen stromen geven we uiting aan onze pijn. En dan stroomt ook opnieuw onze liefde voor diegene of datgene dat ons zo dierbaar was.
Toelaten wat ons hart zo geraakt heeft opent ook de deuren naar betekenis geven aan ons verlies. En uiteindelijk ook naar een manier om onze wond te helen zodat het een litteken kan worden.

Rouwen is hard werken. En hart werk.
Soms is het moeilijk om te geloven dat je het kunt dragen. 
Dat je na de storm kunt terugveren.
Wellicht kun je je hier nu ook nog niets bij voorstellen behalve dat het nooit meer hetzelfde zal worden.
Eenvoudig zal het niet altijd zijn en tegelijk gelukkig ook niet onmogelijk.
 
Heb jij een verlies ervaren? En ben jij op zoek naar jouw manier om ruimte te geven aan jouw verdriet? Merk je dat je op een punt gekomen bent dat je hierbij graag hulp zou krijgen?
 
Bel of mail me voor een vrijblijvende kop koffie. Dat kijk ik graag samen met jou wat je nodig hebt en wat ik hierin voor je zou kunnen betekenen.

Chat openen
Scan de code
Wil je meer weten over coaching bij stress & burn-out of begeleiding bij verlies & verdriet?